ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Συντάχθηκε στις .

  Εκκλησία και Παιδεία γιορτάζουν σήμερα τους τρεις μεγάλους ιεράρχες και οικουμενικούς διδασκάλους, το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο Θεολόγο και τον Ιωάννη Χρυσόστομο.

   Οι τρεις ιεράρχες κατόρθωσαν να αναδείξουν τον υπερεθνικό χαρακτήρα της ορθόδοξης πίστης και της ελληνικής παιδείας. Η Ορθοδοξία είναι απροϋπόθετη. Απευθύνεται προσωπικά στον κάθε άνθρωπο. Ενσαρκώνεται σε κάθε πολιτισμό. Τον προσλαμβάνει και τον ανακαινίζει. Η ελληνική παιδεία από την άλλη πλευρά, έξω από εθνικά σύνορα και άλλους περιορισμούς, εξευγενίζει τον άνθρωπο, λεπτύνει την αντίληψή του για τον κόσμο και του αποκαλύπτει το πραγματικό νόημα της ζωής. Ορθοδοξία και Ελληνισμός, μέσα από τα έργα των τριών ιεραρχών, αποδεικνύονται μεγέθη οικουμενικά, που στοχεύουν πρωταρχικά στο βασικότερο αίτημα της σύγχρονης εποχής, τον εξανθρωπισμό του ανθρώπου.  

   Στη δύσκολη καμπή της ιστορίας που διανύουμε σήμερα νέες ιδέες και αντιλήψεις υποκατέστησαν τη σοφία και την αγιότητα ως ιδανικά. Η νέα γενιά, που ήδη γεύτηκε τις προτάσεις αυτές, γράφει την ετυμηγορία της στους τοίχους: «Το τίποτα του κόσμου σας δε χωρά τίποτα δικό μας». Σ’ αυτές τις αγωνιώδεις φωνές καλούμαστε ως εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούμε πατρικά. Η ελληνική παιδεία και η χριστιανική πίστη μπορούν να νοηματοδοτήσουν με νέο περιεχόμενο τη ζωή και την ιστορία.    

 

    Η άριστη σύζευξη των υγιών στοιχείων της ελληνικής σκέψης με το καθαρό και ζωογόνο χριστιανικό πνεύμα στα έργα των τριών ιεραρχών τους καθιερώνει στο χώρο της παιδείας ως φωτεινά πρότυπα και ασφαλείς οδηγούς για τις νέες γενιές. Σοφοί και άγιοι, προικισμένοι και πεπαιδευμένοι, αποτελούν και σήμερα ανυπέρβλητα παραδείγματα αρετής και μόρφωσης

Ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Κιλκίς

 
   Γεώργιος Κωνσταντινίδης
  Μ.Α. Φιλόλογος - Θεολόγος

Εκτύπωση